Gedroogd Eikenhout bestaat als wind gedroogd hout en als oven gedroogd eikenhout.
Eikenhout windgedroogd
Van Wind gedroogd hout is sprake wanneer het eikenhout te drogen wordt gelegd, liefst onder een overkapping waarbij zijkanten open worden gelaten zodat de wind er vrij doorheen kan waaien. De beste manier om dit te doen is het eikenhout op te latten zodat de wind het opgestapelde hout gelijkmatig kan drogen. Hoe dikker het hout des te langer zal het moeten drogen. Als vuistregel rekent men met een droging van circa 1 cm per jaar. Wind gedroogd hout kan maximaal terug drogen tot een vochtigheidspercentage van circa 18 -20%. Maar dan moet het wel een lange tijd gelegen hebben. Nadat het eikenhout is terug gedroogd zal het minder gaan werken. Namelijk hoe droger het hout is, des te minder het zal uitzetten en of krimpen. De aanduiding voor natuurlijk gedroogd eiken is AD (Air Dried = lucht gedroogd).
Eikenhout kunstmatig gedroogd
Voor de meubelindustrie en voor het gebruik van eikenhout binnenshuis zal het hout vaker verder moeten worden terug gedroogd om verder scheurvorming of scheeftrekken van het hout te voorkomen. Dit hout zal verder moeten worden gedroogd in conventionele droogovens. Deze droogprocessen zijn tegenwoordig volledig computergestuurd. Zo wordt het droogproces 24 uur per dag aangestuurd en bewaakt en kan een optimale droogkwaliteit gegarandeerd worden. Voor bouwhout wordt vaak een vochtigheidspercentage van 14-16% aangehouden. De aanduiding van dit kunstmatig drogen is KD (Killn Dried = kunstmatig gedroogd).
Het kunstmatig drogen proces zetten wij alleen in op het moment dat het om grote volumes gaat. Dit is nodig om het gehele project economisch haalbaar te maken!!!
Eiken planken voor de parket en vloerenindustrie moet zelfs nog verder terug gedroogd worden. Het optimale % voor vloerenhout ligt op circa 10-12%. Hoewel zulk hout na het drogingsproces minder krimpt en scheurt, zal het hout omdat het een natuurlijk product is altijd een zekere werking blijven houden.
Veel drogerijen werken in het drogingsproces met voordrogen. Bij het voordrogen wordt het eikenhout geplaatst in een zogenaamde voordroogkamer waar het hout ontdaan wordt van vrije vocht. In deze ruimte worden de natuurlijke droogomstandigheden nagebootst. De drogingstemperatuur zal veelal liggen op circa 10 graden Celsius boven de buitentemperatuur. Bij een gehalte van circa 25% wordt het hout verplaatst naar de conventionele droogkamers. Het voordeel van voordrogen, is dat het hout gelijkmatiger wordt aangedroogd dan bij natuurlijke droging omdat er geen externe weersinvloeden als zon, neerslag en wind het droogproces kunnen beïnvloeden.
Droogproces eikenhout
Het drogingsproces is overigens een tijdrovend proces. Bij dunnere planken worden meestal een voordroogtijd van 4-5 weken aangehouden en een droogtijd in de conventionele droogoven van 6-7 weken. Afhankelijk van de dikte van het hout kan het proces dus gemakkelijk 3 maanden tot een half jaar duren. Uiteindelijk wordt het geduld beloond en heeft u een stabiel houtproduct wat voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden.
Bij dikkere balken, zoals bijvoorbeeld 200mm x200mm en 250mm x 250mm, worden de eiken balken vaak alleen aangedroogd. Het verder terugdrogen in de conventionele droogovens wordt vaak achterwege gelaten. Voordat de eiken balken namelijk terug gedroogd zijn tot in de kern neemt zoveel tijd in beslag dat dit vaak geen economisch haalbare optie is.
Indien u vragen heeft over onze mogelijkheden gedroogd eiken neem dan gerust contact met ons op